شاید شما هم پرسشهایی در مورد مراحل نصب داربست و نکات مرتبط با آن در ذهن دارید. در ادامه به شما اطلاعاتی در مورد پاسخ این پرسشها خواهیم داد. ما را همراهی کنید.
یکی از ابزارهایی که برای فعالیت در مکانهای دارای دسترسی سخت و با ارتفاع بیشتر از ۲ متر از آن کمک میگیرند، داربستها هستند. این تجهیزات ساختمانی با موادی از جنس چوب یا آهن ساخته میشوند و با استفاده از بست داربستی محکم می شوند. این ابزارها در کارهایی مانند نقاشی یا ساخت و زیباسازی قسمتهای مختلف ساختمان و امور مشابه، مورد استفاده قرار میگیرند. داربست به دلیل ایمنی بالا در انجام امور مختلف جایگزین نردبان میشود. از نکاتی که هنگام بهکارگیری این وسیله باید به آن توجه کنید، نصب اصولی و صحیح آن است.
اهمیت نصب صحیح داربست فلزی
اجرای مراحل نصب داربست به روش استاندارد، میتواند از بروز بسیاری از حوادث که در اثر نصب غیر اصولی برای افراد اتفاق میافتد، جلوگیری کند. برق گرفتگی در اثر مشکلات سیستم برق یکی از خطرناکترین آسیبهایی است که در اثر استفاده از داربست فلزی احتمال رخداد آن وجود دارد. افتادن افراد از بالای داربست، پرت شدن اشیا به سمت پایین و اصابت نواحی حساس بدن با ابزارها، از دیگر حوادث خطرآفرین هستند.
حادثه سقوط مسائلی مانند قطع نخاع و در موارد حاد مرگ افراد را در پی دارد. برای پیشگیری از این آسیبها این تجهیزات را در بازههای زمانی مشخص مورد ارزیابی قرار دهید. در هنگام کار روی این قطعات از تجهیزات ایمنی مانند کلاه و کمربند استفاده کنید. برای راهاندازی یک داربست ایمن باید آموزش نصب داربست فلزی را در اولویت برنامههای خود قرار دهید.
اجزای داربست فلزی
داربستها در اثر ترکیب یک سری ابزارها به وجود میآیند که هرکدام از آنها در ساختار آن نقش خاصی ایفا میکنند. در ادامه به توضیح این موارد میپردازیم.
- اجزای با عملکرد نگهدارنده و کنترلی
- شمع مایل
- لولههای سراسری افقی: وظیفه کنترل سازه در محور طولی را برعهده دارند.
- لوله زیر تختهای: برای تختهها از نوع سکو نقش پایه حامی را ایفا میکند و محل قرارگیری آن در بین لولههای افقی است.
- لولههای مهار: نقش کنترل ابزار در حالت قطری را دارند.
- قید دیواره درگاهی
- دستک یا لولههای عرضی
- اجزای دارای وظیفه استحکام
- پایه مهار: کاربرد آن فیکسکردن قیدهای نوع دیواره است و از قطعات پرکاربرد در مراحل نصب داربست هستند.
- قطعه مغزی
- اتصالات پل قسمت پایین سقف: با اتصال به لولههای از نوع قائم داربست و پل را در مجاورت هم ثابت نگه میدارند.
- اجزای دارای نقش اتصال دهنده
- میله دارای شکاف
- قید
- بست: این قطعات دارای انواع گوناگونی مانند بوشی، گردان و غیره هستند. از نکاتی در رابطه با بست داربستی که باید به آن توجه شود، کاربرد نوع صحیح این قطعات در بین ساختار داربست است.
سایر اجزا تشکیل دهنده این کالا ستون، توپیهایی از جنس پلاستیک، پل، صفحه قسمت پایینی ستون، پایه، قرنیز، تخته و سکو هستند. توپیها ابزارهای کوچکی هستند که شدت صدمه ناشی از تماس با بخش فلزی را کمتر میکنند.
مراحل نصب داربست فلزی
راهاندازی اصولی این ابزار دارای یک سری مراحل است که در آموزش نصب داربست فلزی مورد توجه قرار میگیرند. در ادامه این موضوع را مورد بررسی قرار میدهیم.
- در این مرحله باید یک سری مکانها به عنوان نقاط گوشه را ابتدا در ذهن خود تجسم کنید و آنها را در فضای موجود شناسایی کنید.
- در گام بعدی باید همه تجهیزات را به نوبت در جای متناسب قرار دهید و آنها را مرتب کنید. با استفاده از قطعات اتصال دهنده مانند بستها بخشهای مرتبط را به هم وصل کنید.
- در این مرحله باید مسافت بین داربست تا منطقه احداث شده را مورد ارزیابی قرار دهید و آن را مشخص کنید. اتصالات کلیدی در مراحل نصب داربست مانند گره و پین را جایگذاری کنید.
- در قدم بعدی نوبت به برپایی لولههای مهاری میرسد که در مکانهایی که پایهها با بخشهای آهنی در تماس هستند باید به صورت فشرده نصب شوند. انتهای آزاد این وسایل را به قسمت جلویی بنای احداث شده وصل کنید.
- هنگامی که از استحکام لولههای نصب شده، اطمینان پیدا کردید به سراغ سکو بروید و آن را برپا کنید.
- در مرحله پایانی باید پلکان را با رعایت اصول ایمنی در مکان مناسب قرار دهید.
نکات کلیدی نصب داربست فلزی
قسمتی که برای فعالیت انتخاب میشود، باید دارای عرض برابر با عدد ۵۰ سانتیمتر و بیشتر باشد. یکی از مسائل کاربردی که در آموزش نصب داربست فلزی مورد توجه قرار میگیرد، مشخص کردن آستانه تحمل این ابزار است. این قطعات به گونهای طراحی میشوند که میزان بار چهار برابر بالاتر از وزن خود را هم پوشش میدهند.
در نصب این تجهیزات از سه عدد یا مقدار بیشتری نگهدارنده با محور عمود برای اتصال بخشهای افقی به هم استفاده کنید. این کار باعث میشود تا از استحکام انها مطمئن شوید. در یک ابزار استاندارد فضای عمودی بین بخشهای افقی مسافت کمتر از ۲ متر دارد. فاصلهای که برای پایههای با محور عمود در نظر گرفته میشود به وزن بار تحمیل شده به ابزار بستگی دارد. این مقدار برای وزنهای زیاد ۲٫۳ و برای وزنهای کمتر عدد ۱٫۸ متر مشخص میشود و نباید از این مقادیر بیشتر شود.
نکات ایمنی کار با داربست
یکی از نکات ایمنی نصب داربست این است که پس از اتمام مراحل نصب داربست پایداری اتصال دهندهها را به طور منظم مورد ارزیابی قرار دهید. روی قسمت سکوی این ابزار، نردبان مجزا قرار ندهید؛ زیرا احتمال خطر سقوط آن به پایین وجود دارد. به منظور اتصال نواحی مختلف به هم از بستهایی که در ساخت آنها فلز چدن به کار میرود، استفاده نکنید. ابزارهای موجود در ساختار این وسیله را نباید رنگآمیزی کنید اما کاربرد ضدزنگ برای آنها مجاز است. در شرایط آبوهوایی نامساعد مانند بارش باران یا برف از کار روی داربست اجتناب کنید. کلیه مواد و قطعاتی که در برپایی این ابزار به کار میروند، باید از لحاظ کیفی مورد تأیید قرار بگیرند. موضوع مهمی که در آموزش نصب داربست فلزی بر آن تأکید میشود، دریافت مجوز از واحد مربوطه است.
کلام پایانی
راهاندازی داربست یک کار بسیار تخصصی و مهم است. هرگونه سهلانگاری در نصب این قطعه و رعایت نکردن موارد ایمنی هنگام کار با آن خطرآفرین است. برای برپایی این سازه از افراد دارای مهارت در این زمینه کمک بگیرید. بکارگیری افراد غیر حرفهای برای انجام این کار، شما را با چالشهای مالی و جانی جبرانناپذیری روبرو میکند. در هنگام استفاده از این ابزار انواع مناسب با ساختمان خود را انتخاب کنید. شما میتوانید از طریق راههای ارتباطی موجود از کارشناسان مشاوره بگیرید و اطلاعات بیشتری در زمینه مراحل نصب داربست به دست آورید. با اشتراکگذاری نظرات خود ما را همراهی کنید.